Jutro posle Malera

Ovo nije kritika, nego dnevnička crtica, jer sam sinoć doživela uzbudljivo koncertno iskustvo. Malerova II simfonija. Vaskrsenje. Stih „Umreću da bih živeo“. Ceo univerzum u samo jednom muzičkom delu i mi tu pred njim. Toliko moćna energija emitovana je sa bine SNPa, kao da je svaki pojedinačni izvođač sebe preobrazio u samu planetu. Suvišno je da napominjem da sam plakala tokom finala, a mislim da suze nisu izostale ni u orkestarskim i horskim redovima.

Kreatori izvedbe su dve maestralne solistkinje pozicionirali umesto ispred – unutar samog ansambla. Tako je pospešena zvučna (i idejna) homogenost, ali i izbegnuta opasnost od nepotrebne teatralnosti. Vešto je organizovano i sviranje dela orkestra van scene, daleko od očiju publike i dirigenta – taj tako tipičan malerovski interpretativni izazov. Jedino je Velika scena SNPa pomalo sabotirala proces gutanjem fortisima. Ali srećom, mogli smo da vidimo izvođače koji su nam na gestualnom i ukupnom telesnom planu, sa neograničenim entuzijazmom prenosili zvučnu snagu i tako kompenzovali auditivni utisak.

Malerova muzika je poema života i smrti. Ljudskost je, ako se ja pitam, u prvom planu, kao i njen potencijal da pređe u večnost. Upravo je ljudska bila i interpretacija dela. Ljudski savršena i nesavršena. Izgradili su je žene i muškarci koji su sebe potpuno posvetili tumačenju Malerove ideje. Solistkinje, dirigent, horistkinje i horisti, članice i članovi orkestra: svi oni su najpre razumeli, potom negovali, a pred nama porodili ovu veličanstvenu simfoniju. Strašno sam privilegovana što sam joj uživo svedočila.


Naslovna fotografija preuzeta je sa FB stranice Vojvođanskog simfonijskog orkestra

Music professional and enthusiast with the PhD in performance theory and more than 15 years of activism in arts and culture sector. In depth knowledge of the phenomenon and role of cultural performances in post-socialistic period, with special interest on state organized ceremonies. Dedicated advocate for the inclusion of democratic values in music education from preschool to university level. Choir conductor, promoter of the contemporary circus and author of dozens music critics, commentaries and articles.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer