I kompozitori su ljudi, u epizodi „Composers doing normal shit“

Ako mene pitate, jedno od najzabavnijih mesta na internetu je blog Composers doing normal shit. Redovno pratim ovaj Twitter nalog koji otkriva razne kompozitorske normalnosti i toplo ga preporučujem za razbibrigu. Ključni sadržaj su fotografije kompozitora i slavnih muzičkih izvođača u svakodnevnim situacijama, praćene super duhovitim objašnjenjima, kao na primer:

Ponekad su muzički stvaraoci ovekovečeni u nešto formalnijim prilikama. U ovakvim slučajevima autor bloga trudi se da putem komentara apsurdizuje datu situaciju.

Inače, čini mi se da i danas nije retko da se fotografijama slavnih ličnosti, posebno iz davnije prošlosti, pripisuje gotovo vanzemaljska izuzetnost, samo zato što su na njima neki velikani. To je ona mistifikacija umetnosti i umetnika-genija kojoj smo skloni još od romantizma. Zato je CDNS tu da nam promeni perspektivu. Komentari su često takvi da jednostavnim jezikom opisuju jednostavan i očigledan vizuelni kontekst.

Nedavno sam naišla na intervju sa kreatorom „Composers doing normal shit“ priče. John Nolan je diplomirani kompozitor koji fotografije pronalazi u američkim javnim bibliotekama, ali mu ni guglanje nije strano. Ovaj hobi neguje već devet godina i nadam se da mu neće skoro dosaditi. Nadam se takođe i da AI neće pokvariti ovo retko simpatično mesto u virtuelnom svetu.

Music professional and enthusiast with the PhD in performance theory and more than 15 years of activism in arts and culture sector. In depth knowledge of the phenomenon and role of cultural performances in post-socialistic period, with special interest on state organized ceremonies. Dedicated advocate for the inclusion of democratic values in music education from preschool to university level. Choir conductor, promoter of the contemporary circus and author of dozens music critics, commentaries and articles.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer