Музика у Елементима

Редовно купујемо часопис за промоцију науке Елементи и породично га читамо од корице до корице. Уредништво држи до добре избалансираности тема из разних научних дисциплина, па свако пронађе нешто што воли. За мене је актуелни број један од посебнијих: чак 4 текста посредно или непосредно тематизују музику.

1. Сакупљањем плоча до реконструкције музичке прошлости – Марија Маглов

Музиколошкиња Марија Маглов у Елементима редовно објављује интервјуе са несвакидашњим људима и њиховим релацијама са разним музичким феноменима. Овог пута разговарала је колекционаром и ванинституционалним истраживачем плоча народне музике Сашом Спасојевићем. Реч је о човеку који је пре свега посвећен сакупљању и проучавању издања српских и југословенских извођача снимљених током читавог 20. века. Tекст доноси мноштво конкретних информација о његовој колекцији и пратећим каталозима, о успешној сарадњи са научним институцијама, али и савете за све љубитеље који претендују на бављење сличним хобијем. Суштина је, као што то обично бива, у љубави према материји и избегавању сваштарења, односно фокусирању на омиљени жанр.

2. Бјорк: модна биографија – Стефан Жарић

Славна Исланђанка је у свом стваралаштву одувек усмерена ка прожимању уметности и природе. Аутор овог текста води нас кроз њене креативне пројекте из перспективе историчара и теоретичара моде и наглашава да оно што Бјорк облачи није само одраз стила, већ промишљен и у форми гардеробе артикулисан израз саме есенције њене креативне личности. Музичко-визуелно-модна истраживања уметнице константно се гибају између исландске флоре и фауне, анатомије људског тела – са акцентом на органе за производњу гласа, урбаних пејзажа, омажа еволуцији, све до тематизовања различитих научних достигнућа. Између осталог, Стефан Жарић нам под поднасловом „Балканска лабудица“ открива детаље о географско-културалном пореклу инспирације у једној фази стваралаштва величанствене Бјорк.

3. Орбитирање #13 / Шапат свемира: Вангелис – Дарко Доневски

Сви ми који смо одрастали уз емисије Карла Сагана, непогрешиво везујемо Вангелисову музику за приче о свемиру и будућности наше планете. Међутим, овај доајен електронске музике је и мимо телевизијске каријере у својим радовима омузиковљавао космичке појаве. Дарко Доневски врло суптилно описује везу музичких решења и феномена из астрономије. На пример, говорећи о Вангелисовој Metallic Rain, писац чланка каже „По многима једна од најлепших електронских мелодија из друге половине осамдесетих година 20. века комуницира са слушаоцима композиторово виђење ноћне кише на далеким и узаврелим планетама“.

4. Певањем против продуженог ковида – Ђорђе Петровић

Пандемија нас је упознала са феноменом „продуженог ковида“, а један од главних симптома су тешкоће са дисањем, анксиозност општа малаксалост. Подстакнута новонасталим глобалним здравственим околностима, Енглеска национална опера у сарадњи са лекарима развија програм помоћи људима који осећају последице након прележане болести. Кроз вежбе дисања и рад на вокалној техници пацијенти се подстичу да постану свесни дисања из дијафрагме и да контролишу удисаје и издисаје. Ђорђе Петровић читатељкама скреће пажњу и на благотворно дејство певања успаванки, које има посебно место у ENO Breath пројекту. Имајући у виду већ потврђене добре резултате, новинар отвара питање увођења сличног приступа и у Србији.


Наравно, позабавила сам се и другим, “немузичким” текстовима, од којих издвајам следеће: Мрачна историја статистике Дарка Стојиловића (о манипулативним потенцијалима ове дисциплине), Колико је важна наука о спорту? Ђорђа Петровића и Богдана Ђорђевића (обухваћена је и тема штетности прераног уласка деце у професионални спорт) и Колико интернета је превише интернета? Иване Николић. Уколико већ нисте читатељ Елемената – топло препоручујем.

Music professional and enthusiast with the PhD in performance theory and more than 15 years of activism in arts and culture sector. In depth knowledge of the phenomenon and role of cultural performances in post-socialistic period, with special interest on state organized ceremonies. Dedicated advocate for the inclusion of democratic values in music education from preschool to university level. Choir conductor, promoter of the contemporary circus and author of dozens music critics, commentaries and articles.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer